Resepi kek coklat ni diambil daripada pelbagai idea dan diubahsuai sikit. Mmmmmm sedap dimakan. Cubalah!
Bahan-bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula kasar
1 cawan minyak jagung
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh serbuk soda
3 biji telur
Hiasan:
Coklat masakan
Hiasan
Cara-caranya:
Gaulkan serbuk koko, gula, susu cair, dan minyak jagung. Masak di atas api yang perlahan sehinggalah gula pasir larut dan campuran menjadi sebati . Selepas itu angkat dan sejukkan. Tuangkan susu pekat ke dalam adunan yang telah disejukkan. Masukkan telur yang telah dipukul hingga kembang. Gaulkan. Tepung gandum diayak dengan serbuk penaik dan soda bikarbonat. Tuangkan campuran serbuk koko kedalam adunan tepung. Gaul sehingga tidak berketul. Kemudian kukus selama 45 minit bergantung kepada luas permukaan bekas.
Peringatan:
Pastikan adunan dimasukkan separuh bekas kerana kek ini akan mengembang apabila masak.
Apabila kek sudah sejuk, cairkan coklat masakan dan dicampurkan dengan 2 sudu susu cair dan tuangkan ke atas kek tadi .Tara! kek dah siap! sekarang bolehlah dihias hendak pelbagai hiasan kek yang diingini.
No comments:
Post a Comment